2011. május 17., kedd

2u

2. A.) Az utazási iroda, ahol Ön dolgozik, idegenforgalmi szakon tanuló diákot fogad szakmai gyakorlatra. A tanulót Ön mellé osztják be. Az Önök utazási irodája utazásszervezéssel és utazásközvetítéssel is foglalkozik. Magyarázza el a tanulónak, mi a különbség az utazásszervezés és utazásközvetítés között! Ismertesse a szakmai gyakorlaton lévő tanulóval, hogy milyen feltételekkel folytatható utazásközvetítői tevékenység, ismertesse az utazásközvetítés jogi szabályozását!

Információtartalom vázlata

        Utazásszervezés fogalma
        Utazásközvetítés fogalma
        Utazásszervezés és utazásközvetítés közötti különbség (utazásszervezés: saját árualap összeállítása és értékesítése, utazásközvetítés: idegen árualap értékesítése)
        Az utazásközvetítés jogi szabályozása: az utazásszervező és - közvetítő tevékenységére vonatkozó kormányrendelet megnevezése és rövid tartalmi ismertetése: az utazásközvetítői tevékenység személyi, tárgyi, pénzügyi feltételei

Utazásszervező (tour operator): Az, aki saját szervezésű, vagy egyedi megrendelés szerint összeállított utazást szervez, és azt saját maga, vagy közvetítők útján árulja.

Utazásközvetítő: Az, aki az utakat belföldi, vagy külföldi utazásszervező megbízottjaként, vagy bizományosaként jutalék fejében értékesíti.


Utazásszervezés, utazásközvetítői tevékenység végézésére való jogosultság:
Utazásszervező, illetőleg utazásközvetítői tevékenységet Magyarországon csak az az utazási vállalkozó folytathat, aki a 213/1996. (XII.23.) kormányrendeletben előírt feltételeknek megfelel, és kérelme alapján a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal az általa vezetett közhiteles hatósági nyilvántartásba bejegyezte. Aki utazásszervező, illetve utazásközvetítő tevékenységet jogtalanul végez, szabálysértést követ el, és 100.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Utazásszervezői tevékenység:
A vállalaton belül az utazásszervezéssel foglalkozó ügyintézőket referensnek nevezzük.
Az utazásszervező referenssel szemben magasak a követelmények:
-        fontos a magas szintű nyelvtudás
-        jó helyzetfelismerő képesség
-        kezdeményezőkészség
-        jó üzleti érzék
-        állandó aktivitás
-        kreativitás, megbízhatóság
-        jó tárgyalókészség
-        korrekt emberi és üzleti magatartás
-        precizitás az adminisztratív munkában és rendszervezésben

A referensnek folyamatosan tájékozottnak kell lennie a következő kérdésekben:
-        Ismernie kell a magyar idegenforgalmi célkitűzéseket, az ezeket tartalmazó határozatokat, irányelveket, követnie kell a szakmai sajtót, közlönyöket, turisztikai értesítőket stb.
-        Ismernie kell az idegenforgalmat érintő jogszabályokat és hatósági előírásokat
-        Ismernie kell cége üzletpolitikai irányelveit
-        Ismernie kell vállalata ügyviteli rendjét
-        Figyelemmel kell kísérnie annak, vagy azoknak a relációknak a gazdasági, politikai viszonyait, földrajzát, történelmét, kultúráját, amellyel foglalkozik


Tárgyi feltételek:
Ügyfélfogadásra alkalmas, megfelelő technikai felszereltségű irodahelyiséggel rendelkezik.

Az utazási irodának nyilatkoznia kell arról, hogy az utazásszervező tevékenységből az indulás évében milyen árbevételt tervez, és hogy milyen jellegű tevékenységet végez. Az utazási iroda a tevékenységre utaló megnevezést köteles valamennyi kiadványán, levélpapírján szerepeltetni.

Vagyoni feltételek:
Vagyoni biztosítékkal rendelkezik. Ez lehet: bankgarancia, biztosítóval kötött biztosítási szerződés, pénzintézetnél lekötött, elkülönítetten kezelt pénzbeli letét (kaució).

Az egyes biztosítékformák külön-külön és együttesen is alkalmazhatók.

A vagyoni biztosíték mértéke az utazási iroda tárgyévre tervezett forgalmától függ.

Vagyoni biztosíték köteles a kiutaztatás, a külföldi szálláshely értékesítése, valamint a külföldi utazásszervező által szervezett utazásnak bizományosként való értékesítése. Mértéke a számviteli törvény szerint elszámolandó értékesítés nettó tervezett árbevétel 12%-a, de minimum 12 milló Ft.
Ha charterjáratokat indít, akkor a nettó árbevétel 20%-a, de minimum 20 millió Ft.

A vagyoni biztosíték kizárólag az utasok kártalanítására fordítható, és esetleges felhasználása esetén 30 napon belül pótolni kell.


2. B.) Egy külföldi utas valutát szeretne váltani. Az Önök utazási irodája nem foglalkozik valutaváltási tevékenységgel. Fejezze ki sajnálkozását idegen nyelven az utas felé, hogy nem tud segíteni! Ajánlja a közelben lévő valutaváltó helyet!


-        Good morning ! I would like to change my dollar to forint. Can you help me ?
-        Good morning ! I'm so sorry, but our office don't deal with changing currency, but there is another travel office on the neighbour street, where you can change your currency.
-        Thanks for your help. Good bye!
-        You are welcome. Bye!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése